Конференція “Жива історія та експериментальна археологія”

АРХЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ ТА СЕМІНАРИ НАУКОВА РОБОТА ЗІ СТУДЕНТАМИ Новини
23-24 березня 2023 року на базі Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника була проведена міжнародна науково-практична конференція «Жива історія та експериментальна археологія». Окрім українських дослідників в ній також брали участь представники Ізраїлю, Великої Британії та Нідерландів. З доповіддю “Дослідження борошномельних властивостей зернотерок раннього залізного віку” виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка Віталій Гуцал. Окрім цього було представлено чимало цікавих доповідей.
24 березня відбувся круглий стіл де обговорювались наступні теми:
— Експериментальна археологія як фактор розвитку заповідників, скансенів, музеїв;
— Експериментальна археологія та жива історія — спосіб комунікації, донесення інформації, науковий напрям, промоція ідей та цінностей;
— Практичні питання та труднощі реалізації проектів.
По завершенню конференції здійснено її практичну частину: співробітником Інституту археології НАН України Дмитром Ступаком було проведено майстер-клас по виготовленню та обробці крем’яних знарядь праці. На дійстві також були присутні студенти історичного факультету спеціальності 032 Історія та археологія, представники археологічного гуртка.
Ю. Лисецька, Ю. Павлинський